Jan Carson: Képeslaptörténetek (3.)
Fotó: 1749
Jan Carson: Képeslaptörténetek (3.)

2015-ben az északír Jan Carson minden nap írt egy egypercest egy képeslap hátuljára, aztán elküldte valamelyik barátjának. Sorozatunk harmadik részének középpontjában ezúttal a britek és a bókok kapcsolata.

49. hét – 2015. december 2.

Belfast, Donegal tér

Molly Pearl Owen részére

Tegnap, ahogy munkába mentem, felvettem az új cipőmet. Több kollégám is megjegyezte, milyen csinos, különösen a fényes csatja és a puha barna orra.

– De hisz ez tiszta ósdi – mondtam –, már mióta megvan.

Ez persze nem éppen így volt. De belénk, északiakba úgy belénk ivódott, hogy nem tudunk mit kezdeni a bókkal, mint a hajlam, hogy észre se vegyük, ha esik az eső, vagy hogy teázzunk, vagy hogy eltévesszük a házszámot, de csak azért is benyomuljunk az ajtón.

Erről jut eszembe, egyszer fültanúja voltam egy beszélgetésnek a Knockból Castlereaghbe tartó buszon.

– Milyen szép ez a pöttöm – mondta egy idősebb hölgy a vele szemben ülő babakocsis nőnek.

A babakocsis nő, aki nyilván arra volt kondicionálva, hogy mindenféle bókot lesöpörjön magáról, vetett egy pillantást alvó gyermekére, nehogy az arroganciának akár csak a szikrája is megcsillanjon benne. – De hisz ez tiszta ósdi – válaszolta kurtán –, már mióta megvan.

Mint mondtam, tengeri áramlat gyanánt fut át rajtunk a félelem, hogy túlságosan belesimulunk valami jó vagy kedves dologba.

*

A szöveg eredeti címe és megjelenési helye: Jan Carson: Postcard Stories. Birmingham, Emma Press, 2017.    

A cikk szerzőjéről
Jan Carson (1980)

EU Irodalmi Díjas északír író. Legutóbbi kötete: The Last Resort (Penguin, 2021)

A fordítóról
Gula Marianna (1970)

A Debreceni Egyetem Angol-Amerikai Intézetének oktatója. A James Joyce Ulyssesének kanonikus magyar fordítását jelentősen átdolgozó műfordítói  munkacsoport tagja (Európa 2012, Helikon 2021). Legutóbbi kötete: A Tale of  a Pub: Re-Reading the “Cyclops” Episode of James Joyce’s Ulysses in the Context of Irish Cultural Nationalism (Debreceni Egyetemi Kiadó, 2012).

Kapcsolódó
A pandémia és a mikronovella (Jan Carson egyperceseiről)
Gula Marianna (1970) | 2021.04.21.
Jan Carson: Képeslaptörténetek (2.)
Jan Carson: Képeslaptörténetek (1.)
Jan Carson: Képeslaptörténetek (4.)