St. Louis-i józanság. Mimi Parker (Low) / Mark Lanegan
Fotó: 1749
St. Louis-i józanság. Mimi Parker (Low) / Mark Lanegan

Sound & Vision! Némi kihagyás után Lengyel Zoltán újabb zenés esszével jelentkezik.

Ferencz Hédinek

 

AMETISZT

Rejtőzöl mindig csak rejtőzöl
Ametisztbánya mélye felőröl
Kivérzett színe fehérre fakul
Vérengző elme elvakul

Remegve hogy mit mondanak
Kinyúl feléd az akarnok alak
Ne érj hozzám mondod te
Majd magad a sarokba dobod le

Ó a szemed kitépi az idő
Két élet közt kér választani ő
Mi van akkor megvolt már neked
Nem vagy már a hülye kiscsaja senkinek

„Az ametiszt a kvarc ásványnak az ibolyaszínű változata. A név a görög εθυσμέος (metiszménosz), azaz ’részeg’ szó fosztóképzős alakja, jelentése: ’józan’.” „Ezeknek a csillagjegyeknek ajánlott: Kos, Szűz, Skorpió, Nyilas, Vízöntő, Halak”. „Az ametisztet a spiritualitás kövének tartják, amely működésbe hozza a médiumi képességeket. Segíti az immunrendszert, hormonegyensúlyt, belső békét hoz. Az egyik legfontosabb mesterkristály, a koronacsakrára hat. Erősíti a kiválasztó és méregtelenítő szerveink munkáját és a keringési rendszert. Támogatja és finomhangolja a hormontermelést, az immunrendszert és metabolizmust. Józanító hatással van a túlfogyasztásra, segít legyőzni a függőséget és mindennemű blokkokat. Enyhíti a fizikai és érzelmi fájdalmat, blokkolja a geopatikus stresszt. Könnyítheti a fejfájást is. A tüdő, a bőr és az emésztőrendszer bajaira is használatos, de a kisebb hámsérülésekre, zúzódásokra, sőt, magas vérnyomásra is alkalmazzák. Legnagyobb hasznát az inszomniában szenvedők veszik.”

Nem adom meg a forrásokat, könnyű kikeresni. Az elütési, nyelvhelyességi hibákat javítottam, miután megittam egy kis fehér bort. Nem „blokkoltam”.

ST. LOUIS BLUES

Fölnézek ott az ég
Suhan át egy repülőgép
Itt van Jézus földet ér
St. Louis közepén
Hallom a tél végleg jégre tesz
Könnyed kortyolva nem kell többé szesz

Asszony te vagy otthon
Kártyavár csonthalom
Íme hát a földi átok
Halleluja alászállok
A Jordán medre messze mély
Örökre keletre tekint a szenvedély

Fölnézek ott az ég
Bagoly vijjog zeng az éj
Vén meggyfa remegve
Hajol a sorba
Idelenn a tél jégre tesz
A könny torokban méreg lesz

A tél majd halott jégre tesz
A könny torokban méreg lesz

 

Mimi Parker és Mark Lanegan is tavaly hagyták el itteni árnylétünket, miután oly sok örömben részesítettek bennünket dalaikkal. Isten legyen velük, és egy marék Jézus. Bár Mark fölhagyott súlyos függőségeivel, azt gondolom, ő sem „blokkolt” semmit: csak hogy még egyszer használjam ezt a szép újmagyar ásványgyógyászati kifejezést.

„Anyaga szilícium-dioxid SiO2, színezetét a mangán, illetve a vas-titán adja. Tiszta állapotban drágakő. Trigonális rendszerben kristályosodik. Hidrotermális eredetű, repedések, üregek falán találhatók az ametiszt prizma- vagy piramis alakú kristályai. Igen kemény, rideg anyag, nem hasad, hanem törik. Az üveget jól karcolja, keménysége 7-es. Vegyileg ellenálló.”

„Ismert a szűzies szerénység jelképeként is: a Szent József által Máriának adott gyűrű köve ametiszt volt.”

A szerénységet büszkén vállaljuk, mondja Mimi és Mark. A „szűziességet” semmiképp.

St. Louis városa a Missouri és Mississippi folyók találkozásánál fekszik Illinois-ban. IX. (Capeting) Szent Lajos francia királyról (1214-1270) kapta nevét. „Ő az aranyművesek, borbélyok, cukrászok, desztillátorok, divatkereskedők, ékszerészek, épületmunkások, fegyvergyárosok, fegyverkovácsok, fodrászok, frissítőárusok, gipszöntők, gombkötők, hajómunkások, kalmárok, kárpitosok, kefekötők, kőfaragók, ötvösök, paszomántosok, selyemgyárosok, szabók, tűzijátékárusok, vaskereskedők védőszentje. Pestis ellen kérik oltalmát.”

Két keresztes hadjáratot is indított. Egyet semmiképp. A második hadjárat során vérhas következtében meghalt.

Mimi és Mark nem indítottak hadjáratot. Hangjukban mai napig ott rezeg a szeretet. Ha jól fülelünk, akkor a mi szívünkben is. Nem is halnak el sosem.

 

Az esszé szerzőjéről
Lengyel Zoltán (1982)

Zenél, ír, fordít, színházban dolgozik. Legutóbbi kötete: A sors kritikájáról (Tiszatáj, 2016).